Neem oliePure neem olie - koud geperst / pure neem oil - cold pressed

Onze nieuwe olie is gearriveerd, en wat voor één: pure onbewerkte neem olie van de mooie neem boom. 

Deze boom wordt in Afrika alom geprezen omwille van de genezende werking van de vruchten en de olie die uit deze vruchten geperst wordt, en dankt daaraan de bijnaam 'Village Pharmacie'. 

Ook de verkwikkende schaduw en het zachte ruisen in de wind van de langwerpige neem bladeren maakt van deze boom een vaste waarde in elk dorp. 

De neem olie van Chéry Faso wordt koud geperst uit de kleine groene vruchten van de neem boom in Noord-Ghana, Azadirachta indica, vandaar dat de olie ook wel Azadirachta indica Olie genoemd wordt. 

Pure neem olie heeft een smeltpunt van ongeveer 22 °C, en kan daardoor soms wat vast en stroperig zijn of gestold bij te koude temperaturen.  Even opwarmen (max 30 °C), of dichtbij een warmtebron plaatsen zorgt ervoor dat de olie snel weer vloeibaar wordt.  

 

Neem olie heeft een sterke geur, die neigt naar een mengeling van noten en knoflook en die niet zo makkelijk te verdoezelen is.  Een paar druppels etherische olie toevoegen kan de geur wel wat verzachten.  Ontgeurde neem olie heeft een minder sterke werking en bij Chéry Faso kiezen we bewust voor onbewerkte producten met een sterke verzorgende werking, daarom laten de neem olie dan ook niet ontgeuren. 

Omwille van de krachtige werking van de Azadirachta indica Olie kan die zowel voor verzorging van de (hoofd)huid, het haar, de nagels en tanden gebruikt worden, maar ook als natuurlijke bescherming voor planten en dieren, tegen schimmels, bladluizen, slakken, teken en vlooien

 

Een veelzijdige wonderolie dus, waarvan we hier graag even de voornaamste toepassingen geven:  

 

Zuiverend, antibacterieel en beschermend voor de huid

Door de sterke antibacteriële werking helpt neem olie om rode, geïrriteerde of schilferende huid te kalmeren en acne te verminderen.  Ook bij wondgenezing is neem olie zeer effectief, het helpt om snij en schaafwonden sneller te herstellen. 

Bij huidaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis of schilferende rode huid eerst dagelijks aanbrengen en laten intrekken,  eenmaal de huid wat gekalmeerd is volstaat het om de huid 2 à 3 maal per week te behandelen.  Kan makkelijk verdund worden met andere voedende oliën zoals woestijn dadelolie, baobab olie, arganolie en essentiële oliën zoals lavendel, geranium of rozen om de geur te verzachten.  

Bij baby's niet puur aanbrengen, enkel in verdunde vorm (10%) gemend met andere oliën zoals baobab olie.  

 

Herstellend voor de hoofdhuid en het haar

Neem olie wordt gebruikt als natuurlijk middel tegen haaruitval, roos en schilferende jeukende hoofdhuid.  Het versterkt de haarwortels en zou haargroei bevorderen.  Smeer de pure neem olie in op de hoofdhuid, masseer zacht en laat minimum 30min inwerken, een maximaal effect bereik je door de olie een hele nacht te laten intrekken.   Daarna het haar wassen met een zachte shampoo(bar).  Vind je de geur van de neem te sterk voor jouw haarverzorging?  Maak dan zelf een haarolie door 1/4de neem olie te mengen met 3/4de andere oliën zoals woestijn dadelolie en een 10tal druppels essentiële lavendelolie.  

 

Voedend voor de nagels

Breng regelmatig een paar druppels neem olie aan op de nagels en nagelriemen en laat intrekken.  Houdt de nagels gezond en glanzend en gaat schimmelvorming op en rond de nagels tegen. 

 

Natuurlijke mond en tandverzorging

Bestrijdt bacteriën in de mond en maakt het tandvlees weer gezond.  Wordt ook vaak gebruikt voor oil pulling: een Ayurvedisch gebruik waarbij je de mond zo’n 20 minuten spoelt met olie en daarna uitspuwt.  is neem heel effectief.   Meng eventueel met Kokosolie of Sesamolie en voeg maximaal 1% Pepermunt Essentiële Olie toe aan je flesje voor een betere smaakbeleving.

 

Natuurlijke bestrijding van insecten, teken en vlooien bij mens, dier en plant

De neem boom neemt in veel Afrikaanse dorpen een centrale plaats in, en dat is niet enkel omwille van de schaduwrijke bladeren maar ook omdat muggen niet houden van de neem boom en de olie.  De olie heeft een sterk afwerend effect op muggen en andere insecten en je kan met de olie en pure shea boter makkelijk een natuurlijke anti mugcrème maken.  Meng 2 tot 4ml neem olie met de sheaboter en voeg een paar druppels citronella, citroengras, rozemarijn of lavendel toe aan het mengsel.  Werkt ook herstellend bij insectenbeten. 

Het klinkt misschien vreemd maar ook voor dieren en planten doet neem olie wonderen.  Bij dieren wordt neem vaak gebruikt om teken, vlooien en ander ongedierte op afstand te houden, en op planten als natuurlijke bestrijding tegen slakken, bloedluizen, wantsen en schimmels.  Maak eenvoudig zelf een neemspray door 400ml water, 200ml appelazijn en 10ml neem olie te mengen.  

 

Verpakking

Glazen amber flesjes met zwart druppelpipet van 50 en 100ml.  

 

Bewaring

Droog en op kamertemperatuur bewaren.  Na eerste gebruik 12 maanden houdbaar.  

 

Pure neem olie koud geperst

9,99 €

  • 0,05 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen